понеделник, 31 януари 2011 г.

Учените се препънат по бомби смъркане лазер с бумеранг ефект

Интересни новини разглежда в http://www.engadget.com/2011/01/31/scientists-stumble-upon-bomb-sniffing-laser-with-a-boomerang-eff/:
Може би си мислите на лазер като леко принудени в една, насочена светлина, но учените наскоро откриха, че ако пожар лазер в една посока, на самия въздух могат да стрелят с друга връщам. С помощта на 226nm помпа UV лазер, учени от Принстънския университет успя да възбуди атома кислород до точката, че те излъчват инфрачервена светлина по същия канал, както и оригиналните светлини, само че този път посочи обратно откъдето е дошла. Тъй като химия връщането светлина зависи от частици във въздуха, за да генерират светлина замяна на това, "назад лазерни" потенциално биха могли да носи подписа на тези частици обратно на източника и подпомагането на определянето им там. Това изглежда е цялата цел, всъщност - на проект, финансиран от Службата на Военноморска програма за научни изследвания на тема "Науката Посрещане Асиметрични заплахи Експлозивни", се надява, че този лазер може ID бомби от разстояние чрез лов за следи от химикали в въздух. Звучи като идеалното допълнение към нашите terahertz характеристики , както и една стъпка по-близо до tricorder на нашите мечти.

Учените се препънат по бомби смъркане лазер с бумеранг ефект първоначално се появи на Engadget на Пон, 31ви януари 2011 07:08:00 EDT. Моля, вижте нашите условия за ползване на емисии .

Permalink PhysOrg | източник Принстънския университет (EurekAlert) | Изпрати | Коментари

Няма коментари:

Публикуване на коментар