събота, 1 октомври 2011 г.

Да ли космички зраци поставите термостат земље?

Занимљиве вести УРЛ:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/fC7efJZcrtA/do-cosmic-rays-set-the-earths-thermostat.ars:

У последњих неколико година, идеја да се клима покреће облаке и космичке зраке примио доста пажње. Интерес у идеји је дошло због дански физичар по имену Хенрик Свенсмарк, који је први сугерисао у касним 1990-их. Користећи сателитске податке о облаку покривање, који је постао доступан са оснивањем Међународног Сателитска облак Климатологија пројекат у 1983, Свенсмарк наћи корелацију између доњи поклопац тропосфери облака и 11-годишњи соларних циклуса.

Он је предложио да космички зраци иницирати формирање аеросола у доњем атмосфери која затим формирају језгра кондензације за облак капљица, повећање облак информација из водене паре. Од ниског нивоа облацима повећање Земље Албедо (количину долазних сунчевог зрачења која се одбија назад у свемир), више облака значи нижим температурама. Свенсмарк тврдио да овај механизам је био одговоран за практично сваки климатски догађај у Земљиној историји, од ледених доба на слаб Млади парадокс Сат за Грудва Земље на наш тренутни тренд загревања. Непотребно је рећи, то би укине деценијама истраживања климе.

Прочитајте остатак овог чланка ...

Прочитајте коментаре на овај чланак


Няма коментари:

Публикуване на коментар