събота, 9 юли 2011 г.

Свемирског отпада претња и како га Хандле

Занимљиве вести УРЛ:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/Cwrzm1mmW18/:

Напомена уредника: Следећи гост пост је Скот Спенс, директор Раитхеон простор ограда програма , Интегрисани системи одбране.

Јуче обележен значајан дан у историји САД, као НАСА је лансирала свој коначни шатла, који се завршава 30-годишњи ере. Четири астронаута командант Крис Фергусон пилота Даг Хурлеи и мисија стручњака Рекс Валхеим и Сенди Магнуса-воде 12 дана Атлантиде мисије, 135. и последњи лет приземна програма шатла. Након Атлантис се враћа на Земљу, НАСА ће званично пензионисати програм и пребаци фокус на развоју следеће генерације посаде истраживање возила (ЦЕВ) у стању да носе посаде и терета у орбиту Земље, Месеца и Марса.

Али, само неколико дана пре Атлантиде лансирања, нешто неочекивано направио наслове .

Вртоглавим прошлости Међународне свемирске станице на 29.000 миља на сат, комад свемирског отпада је дошао на само 1.100 метара од судара, што је приморало чланове посаде да уточиште у две капсуле простор резервисан за хитне побегне.

Од лансирања првог вештачког сателита, Спутњик 1, 1957, Земље ниске орбите постаје све испуњен човек направио свемирског отпада-објеката у распону од једног Флецк боје већим експлозије и фрагменте судара на целу мртав сателита. Пре само две године, Иридијум сателита сударио са руском истекао Космос летелица, значајно доприноси у износу од остатака већ кружи око Земље.

Комад крхотине као мали као један центиметар путује по невероватно великим брзинама може у потпуности да уништи оперативни сателит ако орбите две секу. Усклађивање постојећих технологија, више од 20.000 предмета су каталогизирани просторно команде, али се процењује да више од пола милиона комада постоје. Иако унтрацкед, ови делови "простора нежељене" може бити смртоносна за наш простор системе-од војних система до простора комерцијалних система за цивилно простор системи-нико није нерањив на претњу.

Наши растућа зависност о простору

Кроз протеклих десет година, простор је постао нераскидиво повезан са свим аспектима људског живота. Само покушајте да замислите један дан без основе као што су АТМ машина, ГПС уређаје, ДирецтТВ и Веатхер.цом. И приватне активности и глобалне трговине у великој мери зависи од комуникације, даљинско очитавање и навигацију сателита из свемира. Пре само три године, светске владе свемирски програм расхода достигла историјски висине од преко $ 62 милијарди долара.

Слично томе, простор је постао од виталног значаја за војне операције. Улагања у сателитске комуникације програми су брзо пењање, достигавши $ 6,6 милијарди потрошено у 2008 и за не-класификована одбране и цивилне програме. Али, све већи значај простора за свакодневни живот, глобалне трговине и националне безбедности довела је до велике забринутости о рањивости америчке простора система прекида у случају међународних сукоба.

Сходно томе, више од 128 сателита лансирање планира током наредне деценије вођена углавном од стране одбрамбеног сектора наше земље.

Али ово све већи број сателита у орбити око Земље је направио простора много више опасних места у последњих неколико година. Ниске орбите су сада постали толико гужва да оператери су редовно принуђени да маневара хитне печењем потиснике да се избегне катастрофа.

Ово у комбинацији са брзим ширење свемирског отпада истиче императив за прецизније простора праћење и надзор побољшања.

Новим могућностима

У блиској будућности, побољшану "простор у ситуацију на терену" способности ће бити на првом месту на откривању и извештавању о ширењу свемирског отпада и све већи број бањских

Няма коментари:

Публикуване на коментар