събота, 30 юли 2011 г.

Апелациони суд оверрулес нижег суда, подржава рака дојке ген теста

Занимљиве вести УРЛ:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/-RZa0jFCJUU/appeals-court-overrules-lower-court-upholds-breast-cancer-gene-test.ars:

Нешто више од пре две године, велику колекцију заинтересованих страна придружио заједно са АЦЛУ да оспори пракса која је постала посао као и обично: патентирање људских гена. Група поднела тужбу која циљано одређени скуп патената: оне користе Мириад генетику да контролишу тржиште за тестове БРЦА дојке гена рака. У изненађење резултат, судија надгледа случају издао бришући решење које не само да поништен патенти Безброј, али изгледало је да све патенте ген у опасности. Сада је та одлука била обрнута, јер Апелациони суд је подржао патената у питању.

Почетном решењу које поништен Безброј је патенте ослањао на роман тумачење шта се патентиран. Патенти на природне супстанце су дозвољене ако је процес добијања њих је трансформације, што значи да крајњи резултат значајно се разликује од оригинала, природно стање. Да би се то генетско тестирање, судија образложено, то није ствар која посебно ДНК молекул био добијени или на који начин оно што је потребно, била информација преноси ген, у смислу протеина низу, а не посебан комад ДНК. И те информације су природни производ, који не може да буде патентиран осим ако је трансформисана на неки начин. Од генетски тест не обухвата било које трансформација, онда патенти су били неважећи. Од многих других гена усмерена патенте ослањао на ову врсту информација, а не стварна ДНК, ова одлука се чинило да се многи од њих у опасности.

Прочитајте остатак овог чланка ...

Прочитајте коментаре на овај чланак


Няма коментари:

Публикуване на коментар