понеделник, 11 юли 2011 г.

Плоча тектоника погођени огртач жаришта

Занимљиве вести УРЛ:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/qiTo1yPYLbk/plate-motion-affected-by-hot-spots.ars:

Плашт пера-областима неуобичајено топле стене које могу да ударе преко Земљине коре да створи вулкане као хавајска острва-су мислили да утиче на кретање тектонских плоча, али задиркивање се доказ за то је тешко. Рад објављен у природи могу коначно су обезбедили солидну пример пера у акцији.

Рад ослањали на плочу праћење покрета користећи магнетну читања. Земље магнетни полови обично (у смислу геолошких времена) обрнути се, са магнетном северном полу времену потрошње на географском Јужном полу. Ова оријентација је заробљен од кристала магнетита који су закључани у месту као магме учвршћује у стену.

Као резултат овог процеса, пруге нормалног и обрнутог поларитета води паралелно са ширењем центрима на дну океана, где је Магма учвршћује у нове коре. Пошто цела планета искусни исти магнетни догађаја, варијација у ширини сваког појединца траком да вам кажем колико рок искристалисала током тог периода, што вам говори брзине кретања плоче на ширење центрима.

Прочитајте остатак овог чланка ...

Прочитајте коментаре на овај чланак


Няма коментари:

Публикуване на коментар