събота, 22 януари 2011 г.

Android изходния код, Java, както и нарушаване на авторските права: какво се случва?

Интересни новини разглежда в http://www.engadget.com/2011/01/21/android-source-code-java-and-copyright-infringement-whats-go/:
Така че е бил забавен ден на код съдебни фотьойл и правен анализ в мрежата след Флориан Мюлер публикувани парче тази сутрин, изведено от Google директно копиран някъде между 37 и 44 Java изходни файлове в Android. Това е, разбира се, основен обвинение, тъй като в момента е Oracle съди Google за нарушаване на авторски права и патенти , свързани с Java, и да го накара някои изключително тежки технически опровержения, като този от ZDNet и този от Ars Technica. Възраженията на кратко: съответните файлове са тестови файлове, не са важни, най-вероятно не се доставят с Android, и всички са прави олелия над нищо.

Ние просто ще го кажа направо: от техническа гледна точка, тези възражения са напълно валидни. Файловете въпросните изглеждат тестови файлове, някои от тях са били извадени, а има и просто няма как да знае дали някой от тях се оказаха в корабна телефон Android. Но - и това е голяма, но - това е само технически историята. От правна гледна точка, е много вероятно тези файлове създават увеличава авторското отговорност за Google, защото държавата ни на ток авторското право не се правят изключения как изходния код дърветата, или дали има или няма скрипт поставили в различен лиценз, или дали тези файлове да влезе телефони. Единният най-подходящите правен въпрос е дали копиране и разпространение на тези файлове е била разрешена от Oracle, и отговорът изглежда е ясно "Не" - дори и ако Oracle лицензира код под GPL. Защо? Защото някъде по линията, Google взе на кода Oracle, заменя на GPL език с несъвместими Apache Open Source лиценз , и се разпространяват кода по тази лицензия публично. Това е всичко необходимо - ако Google нарушава GPL чрез промяна на лицензията, тя е нарушила основните авторските права на Oracle. Няма значение, ако Google служител, скрипт, робот, или котка Ерик Шмид е направена промяната - след като веднъж сте създали или разпределени неразрешен копие, вие сте отговорни за нарушение .*

Защо това има значение? Защото ние сме научили, че Oracle е мъртъв настроени за спечелване този случай и в крайна сметка извличат на слушалки възнаграждение на всеки телефон Android изпратени. В този контекст, "тези файлове не са важни!" не е печеливша или убедителен аргумент - и колкото по-малко тези нарушения се добави, по-зле изглеждат нещата за Google. Независимо дали или не тези файлове са "пушенето пистолет" не е проблем - това е дали Android нарушава патенти на Oracle и авторски права, тъй като последствията така или иначе ще бъде монументалната и по-сериозни. В крайна сметка, обаче, единственият човек, който може да разреши всичко това за някои е съдия - и това ще отнеме много повече време и изследвания, за да отида там.

-
* Те не са пряко сравними, но мисля за Psystar случай за секунда. Въпреки че Psystar отчаяно иска да се твърди, че на Apple OS X лицензионен договор е недействителен , съдия никога не стигнали до него - той просто изключи Psystar не е имало разрешение за копиране и разпространение на OS X, и обърна чук . Той наистина е толкова лесно понякога.

Android изходния код, Java, както и нарушаване на авторските права: става? Това, което първоначално се появи на Engadget на Чет, 21-ви Януари 2011 год. 19:15:00 EDT. Моля, вижте нашите условия за ползване на емисии .

Няма коментари:

Публикуване на коментар