петък, 22 юли 2011 г.

Теватрон производи неутрона попут честица са чудним, доле кваркови

Занимљиве вести УРЛ:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/E-vxgLGmoGo/heavy-baryons-with-bottom-quark-found-at-fermi.ars:

Већина ствари можемо видети (за разлику од свих тамних ствари тамо) се састоји од бариони, честице које су комбинација три кварка. Два најпознатији бариони, протони и неутрони су састављене од кваркова најлакши, горе и доле (или два горе и један доле или обрнуто, респективно). Али исто тако је могуће изградити сличан бариони са тежим, нестабилне кваркова, а многи од њих су примећени, а неки од њих су укључени у атомска језгра у кратко време да се преживи.

Бариони са чудним и шарм кваркови су запазили у различитим акцелераторима честица током година, али они који садрже тешке, доле кварк су теже доћи. Ово је како због тежине дна кварка значи да високе енергије судари су потребни да се произведе (то је преко 4ГеВ, у поређењу са горе кварка је 3МеВ), и зато те честице живе само за врло кратко време пре распада. Ипак, неколико бариони који садрже кварк дно је примећен током година: горе / доле / дно комбинација назива Λ Б (примећен у ЦЕРН-у), чудна / чудан / дно зове Ω Б - и доле / чудно / доњи Ξ Б - (последња два од Ферми). Последњи је био први честица приметио да кваркова из све три генерације.

Јуче, ЦДФ детектор тим Фермилаб објавио лист у коме су описују неутрални верзија Ξ Б, који садржи горе, чудна, а дно кварк. Они су му призната од стране свог пропадања пут, који укључује поновљене проливање пионс као Ξ честица итеслф распада у светлије верзије, на крају остављајући за собом протона и пет пионс. Детекција честица прати може омогућити компјутерима да реконструише где честица потиче, и тако открије где се свака од њихових родитеља честица има распао.

25 од ових догађаја су виђени у 4.2 обрнутом фемтобарнс података, омогућавајући детектор тим тврдити открића на значај седам Сигма (све изнад пет Сигма рачуна као откриће), и мерило је масу као 5.8ГеВ. У том процесу, они су такође приметили необичну пропадање образац Ξ Б - за први пут.

Постојање честица и предложене масе су и срећно у распону предвидео теоријом, тако да ови нови подаци не узнемирени ништа. Али, њихово постојање и понашање даје значајан разум проверите квантна кромодинамика, који регулише интеракција кваркова јер комбинују у бариони.

Прочитајте коментаре на овај чланак


Няма коментари:

Публикуване на коментар