неделя, 3 юли 2011 г.

Феникс и змај

Занимљиве вести УРЛ:http://feedproxy.google.com/~r/Techcrunch/~3/KwBuEtk8R_I/:

Ја сам у Индији. То је славном хаос. Улицама Делхију и даље закувавање, бескрајни вртлог хаоса, као што су били када сам последњи пут посетио пре једанаест година, али данас, светлуцаве нових аутопутева, тржним центрима, и пет звездица хотели се уздигне изнад њих. Елегантан и ефикасан новог метро система носи милионе људи на дан, али цурење на монсунске кише. Предграђу Гургаон изгледа потпуно Првог светског, једнаке делове пословне куле, тржни центри, луксузни стамбени усмјерника енклавама, и голф, али као што је Нев Иорк Тимес је недавно известио , она нема "функционисање градским канализациону или система за одводњавање; поуздане електричне енергије или воду, и јавно тротоари, адекватна за паркирање, пристојан путева или било градским систем јавног превоза "У међувремену, влада тетура са корупцијом скандала, укључујући Комонвелт прошле године игара. дебакл и невероватних 40 милијарди долара вредне погрешно аукцији 2Г спектра.

Централно питање нашег времена је да ли ће то бити кинески век или Индије. (Под претпоставком да појам националне државе преживи, што изгледа вероватно, не постоји стварно неки други кандидати, Кине и Индије садрже скоро половина човечанства, а обе су на добром путу да економски суперсила.) Ја признајем да у овом тренутку то можда не изгледа много такмичења. Кина је многољудније, већ деценију испред Индије у смислу економског развоја, брже расле, и-мери патенти -далеко иновативна. У Кини, постигнућа остварена по налогу владе, у Индији, ствари некако да се уради упркос владе.

Али ја мислим да је то предност. Не верујем патената меру праву иновацију. Мислим да је Индија је иновативан, и да на крају ће победити економски трку, а не само поред навике индијског власти некомпетентних самоуништења, већ због тога. Постоји есеј Ерик Рејмонд, који се зове Катедрала и базар , који је познат у свету софтвера. Она упоређује и супротставља два модела развоја софтвера, а одозго "катедрале" модел нпр ГЦЦ и хаотичног-понекад на ивици анархични-дну-доле "Базар" модел нпр. Линук. Мислим да постоје паралеле између развоја софтвера и економског развоја, а да је Кина катедрале (или можда чак и затвореног кода Мицрософт), док је Индија базар. А у софтверу свету, на крају, базар је победила.

Сматрају да корупција. То је пошаст оба народа. Већ сам навео неке од највећих хитова Индије. Кина је, такође, долазило скоро недељно корупцијске скандале ; недавно, након што се појавила да је пруга министар био на предузме, она успорила свој бренд-Н

Няма коментари:

Публикуване на коментар