събота, 23 юли 2011 г.

Самсунг финансира студија показује 3Д видео изазива екстра напрезања очију, замора

Занимљиве вести УРЛ:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/D64YmEtvkiI/3d-video-causes-extra-eye-strain-and-fatigue-study-finds.ars:

3Д екрани изазвати додатно замор очију, наводи се у истраживању које је објавио Јоурнал оф Визија је данас да је финансирао делом од стране компаније Самсунг за истраживање и развој руку. Група истраживача са Универзитета у Цалифониа-Беркли установили да, када испитаници гледали 3Д екрани су пријавили више напрезања очију и умор, а мање визију јасноће после него када су посматрали 2Д видео записа. Диспаритет између дубине екрана и дубина 3Д слике изазвао највише проблема, али истраживачи такође налази однос између слике дубину и близина екрана такође играо улогу у напрезања очију.

Двадесет четири учесника у студији су приказане 3Д и 2Д видео на разним удаљеност, а затим одговорио на анкету о свом замор очију, врат и бол у леђима, и визија јасноћу. У видео клипове, аутори су различитог средишња тачка, која је површине екрана, и спусају удаљеност, која је место где на слици очи покушавају да се фокусирају на. За 2Д видео ове тачке су увек једна те иста, али у 3Д видео спусају удаљеност варира, а могу бити дубље од површине екрана или испред њега.

Учесници су одговорили да су они доживели више напрезања очију и умор од видео са различитим спусају и фокална раздаљина, карактеристика 3Д који је дуго био требало да изазове напрезање очију. Само-пријавили разлике између 3Д и 2Д нису драстичне, али су били значајни.

Други део студија је показала да, иако је 3Д замарања у целини, учесници су имали више проблема са удаљеним приказује показује слику са спусају удаљености дубље од екрана и са скоро приказује се прикажу слике појављују ван екрана.

Ово истраживање је веома релевантан за 3Д дизајнере садржаја, који су могли да открију ста на велики одмор или поп из екрана на основу очекиваног гледаоца удаљености. Међутим, студија такође значи да 3Д видео који је удобно гледа у биоскопу је нужно много непријатно да погледате када се посматра у дневној соби.

На жалост Самсунг, финансијери студије и произвођачи 3Д телевизора, истраживања изгледа да указују на то да су они повреди очи својих клијената.

Ј Визија, 2011. Дои: 10.1167/11.8.11

Прочитајте коментаре на овај чланак


Няма коментари:

Публикуване на коментар