събота, 23 април 2011 г.

25 година касније, претрага за веће-Темп суперпроводника наставља

Занимљиве вести о УРЛ:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/cjnVNeo2KbI/25-years-on-the-search-for-higher-temp-superconductors-continues.ars:

Двадесет и пет година пре ове недеље, физике заједница добила мало шок. Папир у кондензоване материје опрезно изјавио да аутори, са седиштем у Цириху ИБМ Ресеарцх Лаб имала откривене "Могући високе т Ц суперпроводност у Ба-ла-Цу-О систем." Сажетак (што се дешава да садржи словну грешку) известио је критичне температуре од 30 Келвина. То је био само 8К изнад претходни рекордер, али то је био први покрет у области у 13 година, и материјала попут оног описао је остао потпуно Непроучаван када је у питању суперпроводност.

Узбуђење убрзо изградио као истраживачи покушали рођаке овог једињења, и брзо гурнула критичне температуре, тачка у којој почиње суперпроводност, у опсегу где се материјал може суперпроводљивост када се умочи у течни азот, који је јефтин и лако добити. Визије собној температури суперпроводника и суперпроводних мрежу суирлед кроз главама многих људи.

Није сасвим разрађен на тај начин. Нови материјали са релативно високим температурама критички су пронађене, али већина њих врху у истој области опште онога што смо већ имали. Собна температура чини се да све даљински могућност, и пут ка комерцијализацији претворило се у дуг. Да бисте добили бољу перспективу о стању високе температуре суперпроводника 25 година, Арс разговарали са стручњацима из америчке Суперцондуцтор, ИБМ-а, и академских кругова.

Прочитајте остатак овог чланка ...

Прочитајте коментаре на овај пост


Няма коментари:

Публикуване на коментар