четвъртък, 30 юни 2011 г.

Зашто меморија је слаба карика у најновијем Фузија АМД-ов чип

Занимљиве вести УРЛ:http://feeds.arstechnica.com/~r/arstechnica/everything/~3/SiW2M9M0onE/another-look-at-amds-llano.ars:

Ллано, АМД-ов други унос у Фузија фамилије процесора који комбинују ЦПУ и ГПУ на истом умрети, покренута раније овог месеца да умерено позитивне критике. Али до сада, мало детаља било познато о тачно како је АМД-управља интеграција ЦПУ и ГПУ на смрт Ллано је.

Дејвид Кантер на РеалВорлдТецх је урадио неке копање и ставите заједно у дубину поглед на Ллано, поредећи његов ЦПУ / ГПУ интеграција на то од Санди Бридге Интел. Кантер је део одговара на нека питања о Ллано која су покренута од стране критике.

Поред своје слабе ЦПУ Цоре, главни недостатак Ллано да прегледа истакао је чињеница да ГПУ језгра процесора је невероватно ограничен меморијски пропусни опсег. Ципресс ГПУ-а који се користи за Ллано је дизајниран за дискретну графичку картицу, где би имали приступ гигабајта или два високог пропусног опсега, посвећен ГДДР меморије. На Ллано, насупрот томе, ГПУ акција главној меморији са ЦПУ, и резултат је био да наступ је био озбиљно боттленецкед. Кантер чланак пружа известан увид у зашто је то.

Уместо повезивања Ллано је ЦПУ и ГПУ са високим пропусним опсегом прстен аутобуса и пуштајући их деле Л3 кеш меморије (Санди Бридге приступ), АМД је напустио интерно два дела релативно неповезаних. Уместо тога, ЦПУ и ГПУ користе главну меморију да комуницирају без копирања података са једне локације на другу. На покретање, ГПУ добија приступ до 512МБ главне меморије у посебном меморијског простора; процесор добија остатак РАМ-а.

Интерно, постоји мала двосмеран аутобус који повезује ГПУ за скуп кохерентних меморије редова, а ту је још један аутобус који повезује ГПУ за ДДР контролер, али то је то. Процесор разговара са ГПУ користећи графика возача и главне меморије, и ГПУ може разговарати са процесора користећи кохерентан захтева за посебним регионима меморије, али ово друго је прилично споро.

Све у свему, дакле, недостатак великог пропусног опсега интерна веза између ЦПУ и ГПУ, а зависност од главне меморије за комуникацију, значи да Ллано графичке перформансе је прилично загрцнуо од дуал-цханнел ДДР3 контролер чипа.

Што се тиче будућности Ллано, имао сам предложио да би АМД-размотри базен еДРАМ да ЦПУ и ГПУ могли да користе за заједничку меморију, па на умре комуникацију, али Кантер нуди више изводљив алтернатива за повећање графичке перформансе будућност Фусион процесора: употреба 3Д чип слагање технике да стави мала количина меморије у истом пакету као и процесор. Количина меморије не би морала да буде много, чак 256МБ великог пропусног опсега, ниске латенције меморије ће драматично повећати Ллано перформансе.

Све ово, још једном, показује колико велики и везују нВидиа је сада у, и зашто компанија мора да направи покушај на десктопу простор са пројектом Денверу. Санди Бридге и Фусион чини почетак краја за дискретне ГПУ тржиште, које је још увек НВИДИА хлеб и бутер.

Прочитајте коментаре на овај чланак


Няма коментари:

Публикуване на коментар