четвъртък, 9 юни 2011 г.

Периодни систем поздравља два нова, ултрахеави елемената, жири је и даље ван на имена

Занимљиве вести о УРЛ:http://www.engadget.com/2011/06/08/periodic-table-welcomes-two-new-ultraheavy-elements-jury-still/:
Ако сте налетети на Периодни систем елемената је данас, будите сигурни да га дају срдачно Мазел Тов, јер то је само поздравио две нове чланове породице. Јуче, Међународне уније за чисту и примењену хемију (ИУПАЦ) званично признат елемената 114 и 116, кредитирање откриће научника из Русије Заједнички Института за нуклеарна истраживања и Лоренс Ливермор Националној лабораторији, у Калифорнији. Хвалисање атомске масе од 289 и 292, респективно, нови вештачких додатака су сада најтеже елементе на запис, одузимање појаса од цопернициум (285) и дармштатијум (272). Као и код већине гиганти, међутим, и пропадања у мање од једне секунде, што га чини тешким за истраживаче да ухватимо њихових хемијских особина. Ипак, оба очигледно имали довољно кредибилитета да опстане ИУПАЦ-три године процес прегледа, утирући пут за права забава почне. У овом тренутку, 114 и 116 су познати, а хладно, као и Уук унунхекиум, односно, иако њихова имена ће на крају бити јаззед се - врста. Руски тим је већ предложио флеровиум за 114 (после совјетске нуклеарни физичар Георги Флиоров), и за 116, Москва-инспирисан мосцовиум, што звучи више као после бријања за посебно мачо хемичари. ИУПАЦ ће имати коначну реч о томе, мада је један члан Одбора рекао је све предложене имена ће вероватно бити одобрен, док "То није нешто превише чудно." Шеф прошлости пауза за пун, и помало туп односе са јавношћу.

Наставити читање Периодни систем поздравља два нова, ултрахеави елемената, жири је и даље ван на имена

Периодни систем поздравља два нова, ултрахеави елемената, жири је и даље ван на имена првобитно појавио на Енгадгет на Туе, 08 Маи 2011 16:22:00 ЕДТ. Молимо погледајте наше услове за коришћење фидове .

Пермалинк

Няма коментари:

Публикуване на коментар